Večni derbi ali večna neumnost?!

Večni derbi ali večna neumnost?!

Časopisi in drugi mediji zopet objavljajo novice, da je večni derbi med NK Maribor in NK Olimpijo zopet minil v naelektrenem ozračju in neprimernem vedenju navijačev.
Ti so ponovno na stadion prinesli ogromno pirotehnike, se med seboj pretepali, povzročali škodo ….. kljub prisotnosti policije in čete 100 varnostnikov. In kot vsako leto se strokovna in laična javnost sprašuje “zakaj?”, “kako kje to mogoče?”, “kdaj se bo to nehalo?”,…
Na tej včerajšnji tekmi jo je skupil “samo” en navijač – revež bo mogoče ob oko, saj je v njega priletel kos plastike stola, ki se je raztreščil zaradi eksplozije pirotehničnega sredstva. Kaj pa če bi eksplodirala bomba?! Kaj pa če bi se na stadionu raztreščil terorist, nori fanatik, itn. Policija je ocenila dogodek s povišano – visoko stopnjo varnostnega tveganja – visoko stopnjo ogroženosti. To pomeni, da bi morali biti vsi ukrepi Policije in zasebne varnostne službe izredno strogi, kar se da rigorozni, brez sence dvoma o uspešnosti izvedbe. Kljub temu pa očitno nobeni ukrepi Policije in zasebne varnostne službe niso učinkoviti za preprečitev takšnega dogajanja.
Zakaj? Tri možne razlage:
– neustrezna zakonodaja, ki varnostnikom daje na razpolago ukrepe (pooblastila) za učinkovito varovanje (tudi za izvajanje površinskega pregleda !);
– neustrezna priprava organizatorja javne prireditve na tako rizičen dogodek;
– malomarno izvajanje varovanja in neustreznost (odsotnost) nadzora nad strokovnostjo dela Zasebnih varnostnikov na javni prireditvi.
Jaz trdim, da prva alineja odpade, saj imajo naši varnostniki na razpolago super učinkovito “orodje” za izvajanje dela – vsa prisilna pooblastila iz 45. člena Zakona o zasebnem varovanju. Torej ….
Dragi moji pristojni organi in draga moja “stroka”. Upam, da boste analizirali dogodek, našli vzroke za strokovne napake in kot dobri “mentorji” pomagali zasebni varnosti z nasveti. Ali pač ne. Saj je lažje biti “žandar” in kaznovati ali pa “grobar” in biti tiho.
Štefan Gostič
Varnostni menedžer